Co na deser? Sylwia Bała poleca... mazurek czekoladowo-karmelowy

27 marca 2018 Wydanie 12/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca... mazurek czekoladowo-karmelowy

Coraz bliżej Wielkanoc, więc co planujecie upiec? Zgaduję, że w większości domów gościem specjalnym będzie mazurek, najczęściej na cienkim kruchym cieście z kajmakiem, czekoladą, marcepanem czy owocami kandyzowanymi. Ja dla mojej rodziny zaserwuję mazurek czekoladowo-karmelowy z dekoracją orzechową w kształcie jaja.

Ciasto Kruche:
*320g mąki pszennej
*160g masła zimnego
*90g cukru pudru
*1 jajo
*2 żółtka
*szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść aż do połączenia. Zawinięte w folię chłodzić przez ok. 2 godziny. 70% ciasta rozwałkować w kształcie jajka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Z reszty zrolować wałeczek i ułożyć na brzegach rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć widelcem, żeby nie powstały wybrzuszenia. Piec w temp 180st. ok 15 min. do zarumienienia się. Upieczone ciasto studzić.

Ganache Czekoladowy:
*80g czekolady deserowej
*50g śmietany 30%

Śmietanę podgrzać i zalać czekoladę. Zamieszać i po ostygnięciu polać na upieczony blat ciasta kruchego.

Warstwa Karmelowa:
*70g śmietany 30%
*2 żółtka
*10g cukru
*0,5 listka żelatyny
*50g czekolady karmelowej
*60g mascarpone

Śmietanę z żółtkami i cukrem wymieszać i zrobić krem angielski czyli zaparzyć żółtka w śmietanie (nie doprowadzić do zagotowania aby nie zrobić jajecznicy). Kremem zalać czekoladę i dodać wcześniej namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Wymieszać z mascarpone na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. Następnie wylać krem na czekoladową warstwę i odstawić do lodówki do stężenia.

Mój mazurek udekorowałam orzechami pekan, prażonymi migdałami oraz bezami.

Życzę wspaniałej zabawy przy pieczeniu oraz zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych!

Kontakt ze mną www.facebook.com.pl/co.na.deser.zrobic