Jubileusz

Co na deser? Sylwia Bała poleca... mufinek sernikowy

17 kwietnia 2018 Wydanie 14/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca... mufinek sernikowy

Do małych form wszelakiego rodzaju słodyczy mam słabość. Dziś propozycja bardzo zdrowych mufinek sernikowych z bezą na spodzie czekoladowym. Do ich wykonania potrzebne będą foremki silikonowe do mufinek.

Spód czekoladowy:
*55g czekolady gorzkiej
*55g masła
*2 jajka L
*45g cukru
*3 łyżki śmietany 30%
*30g mąki pszennej
*7g kakao

Czekoladę z masłem roztopić, ostudzić. Białka ubić stopniowo dodając cukier, a na koniec żółtka. Do dobrze ubitych jajek dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i mąkę z kakao. Wylewamy do foremek silikonowych na muffinki i pieczemy 12min w temp. 180 st.

Masa serowa:
*250g twarogu ( 3x mielonego) lub twarogu z wiaderka (dobrej jakości)
*250g serka mascarpone
*1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
*65g cukru kryształ
*0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilia lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*3 łyżki śmietany 30%
*3jaja (M)
*1 żółtko

Beza:
*1 białko
*50g cukru drobnego

Wszystkie składniki oprócz jaj dobrze wymieszać w mikserze na gładką masę. Jajka (w całości) dodawać pojedynczo, każde kolejno co 15 sekund. Nie mieszać za długo, żeby masa serowa się nie napowietrzyła.

Gdy czekoladowe spody pod sernik będą gotowe wylać masę serową na wysokość 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika na 180 st. na 7 min. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 140 st. na 35-40 min. Przygotować bezę ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Bezę umieścić w rękawie cukierniczym z dekoracyjną końcówką i ozdobić bezą wierzch mufinek. Wstawić mufinki serowe ponownie do piekarnika na 15 min do temp. 140 st. a następnie obniżyć do 100 st. Żeby beza się suszyła. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Smacznego!

Kontakt ze mną znajdziecie na facebooku