Co na deser? Sylwia Bała poleca... truskawkę zamkniętą w słoiku

15 maja 2018 Wydanie 17/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca... truskawkę zamkniętą w słoiku

Truskawkę z czekoladą i bezą zamknę w słoiku - taki mam pomysł na coś słodkiego, co nadaje się idealnie na imprezy w ogrodzie. Deser najlepiej podać w przeźroczystym naczyniu, aby warstwy były widoczne. Zaserwuję dziś mus truskawkowy, ganache czekoladowy z truskawkami posypanymi skruszoną bezą. Zapraszam do zabawy w kuchni!

Mus truskawkowy:
*30 dag truskawek świeżych
*4 listki żelatyny (Oetker)
*40 g cukru zwykłego
*1 łyżeczka soku z cytryny
*160ml śmietany 30%

Truskawki umyć, obrać i zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 1/3 musu truskawkowego wraz z cukrem podgrzać i połączyć z żelatyną namoczoną. Ubić śmietanę 30%. Mus truskawkowy z cukrem połączyć z pozostałym. Połączyć z ubitą śmietaną. Mus truskawkowy umieścić w rękawie cukierniczym i wszprycować do słoiczka a następnie schłodzić. Dobrze jest użyć rękawa lub jakiegoś woreczka, aby nie pobrudzić szklanych boków. W deserach szklanych ważna jest estetyka wykonania.

 Mus czekoladowy- ganache:
*150ml śmietany 30%
*100g czekolady deserowej

Zagrzać śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę. Mocno schłodzić powstały ganache (ok. 2godz.) Ubić jak bitą śmietanę. Mus czekoladowy przełożyć do rękawa i wyszprycować warstwę na mus truskawkowy. Schłodzić.

Przed podaniem pokroić w kostkę truskawki i wrzucić do słoiczków a na koniec pokruszyć bezy. Deser w słoiczku można udekorować listkami mięty. Smacznego!