Domowe burgery dla sportowców (i nie tylko)

Domowe burgery dla sportowców (i nie tylko)

Izabela Mencel

Fast foody nie muszą być złe! Specjalnie dla wszystkich aktywnych sportowców przedstawiam domowego burgera, który będzie idealny na pożywny posiłek po treningu.

Składniki na 5 burgery:

– filet z kurczaka zmielony 500 g

– jajo

– siemię lniane zmielone na pył

– mąka owsiana 2 łyżki

– bazylia suszona

– koperek

– cebula

– sól

– pieprz

– oliwa z oliwek

– bułka żytnia lub gryczana

– sałata

– pomidor

– ogórek zielony lub kiszony

Sposób przygotowania:

Fileta zmielonego zmieszaj z jajem, mąką lnianą, owsianą, posiekaną cebulką i przyprawami. Odstaw na kilka minut. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i zmieszaj ponownie. Uformuj z masy burgery i usmaż na suchej grillowej patelni.

Bułkę żytnią przekrój na pół, dodaj sałatę, pomidor, ogórek i łyżeczkę keczupu.

Burger doskonale nadaje się również do zabrania ze sobą i zjedzenia na zimno.