Ekspresowe waniliowe fit serniczki

Ekspresowe waniliowe fit serniczki

Jakie jest najlepsze jedzenie? Takie, żeby można było je szybko zrobić i nadawało się do zabrania ze sobą w drogę. Dlatego postanowiłam zrobić te oto fit serniczki, które smakiem nie różnią się od tego nie fit, są doskonałą opcją na szybka przekąskę i idealnie zastępują słodycze! Bardzo fajne połączenie z daktylami jednak dla tych leniwych mamy dwie wersje, by się za bardzo nie narobić. Masa twarogowa będzie taka sama więc w zależności od tego, czy ktoś chce spód daktylowy czy nie, sam dostosuję się do przepisu.

Spód:

– pół szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

– łyżka kakao

– łyżeczka sody

– 100 g daktyli

– wrzątek

– 15 g miękkiego oleju kokosowego lub masła

Ugniatamy na gładką masę. Wbijamy masę do połowy foremki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie robimy masę sernikową.

Składniki na masę:

– 250 g twarogu chudego

– 250 g ricotty

– 2/3 szklanki ksylitolu

– 1 budyń waniliowy

– kilka kropelek ekstraktu z wanilii

– 1 jajo

Wszystko razem blendujemy na bardzo gładką masę. Najlepiej użyć dobrego blendera, aby zmielić dobrze twaróg. Gdy spód nam się już upiecze wyciągamy foremki i wlewamy na górę masę serową. Ponownie dajemy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Dla tych leniwych, którzy nie chcą robić daktylowego spodu można wlać samą masę serową i też wyjdzie bardzo dobre.

Izabela Mencel