Nowoczesne przedszkole za rok

Nowoczesne przedszkole za rok
Nowoczesne przedszkole za rok

Mieszkańcy czekali na tę inwestycję od dawna. Obecnie w Sieprawiu przedszkole znajduje się przy szkole podstawowej. Nowe ma kosztować 4,2 mln zł i zostać oddane w wakacje 2018 roku. Gmina ogłosiła wykonawcę

Wójt Gminy Tadeusz Pitala oraz skarbnik Władysława Antczak podpisali umowę z wykonawcą odpowiedzialnym za rozbudowę i przebudowę budynku usługowo-biurowo-magazynowego na potrzeby przedszkola publicznego w Sieprawiu. Koszt prac wyniesie 4,2 mln zł i potrwają do 31 lipca 2018 roku. Od września tego roku dzieci powinny rozpocząć naukę w nowoczesnym, bezpiecznym i funkcjonalnym przedszkolu.

Zaprojektowany budynek to obiekt dwukondygnacyjny, niepodpiwniczony, którego kształt przypominają dwa przenikające się prostokąty. Wszystkie wejścia zlokalizowano od strony północnej, natomiast od strony południowej, gdzie znajdzie się stołówka i sala wielofunkcyjna zaprojektowano wyjścia ewakuacyjne.

W przedszkolu znajdzie się sześć oddziałów wraz z wyposażeniem. Dwa zlokalizowane zostaną na parterze - w tym jeden oddział przystosowany dla osób niepełnosprawnych, a cztery na piętrze. Na zaplecze każdego pomieszczenia oddziału przedszkolnego składa się wyposażona łazienka z wejściem bezpośrednio z sali dydaktycznej. Na parterze znajdzie się jadalnia oraz zaplecze kuchenne, pralnia, kotłownia i pomieszczenie porządkowe, a także sala wielofunkcyjna, a w bezpośrednim sąsiedztwie magazyn sprzętu sportowego oraz pomieszczenie administracyjne. Na piętrze poza 4 salami dydaktycznymi zaprojektowano gabinet logopedii i terapii pedagogicznej, WC personelu, gabinet dyrektora oraz pokój nauczycielski.

- Samorząd czyni aktualnie starania, aby pozyskać środki zewnętrzne na współfinansowanie tej budowy w Ministerstwie Edukacji Narodowej oraz ze środków z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego w ramach realizacji gminnych programów rewitalizacji - podkreśla wójt Sieprawia Tadeusz Pitala.

Powierzchnia zabudowy wyniesie 754,33m2, powierzchnia całkowita: 1359,25m2, użytkowa 1119,10m2, a kubatura budynku wyniesie 6226,00m3. W ramach inwestycji zostaną wykonane m.in. parking, opaska wokół budynku, dojścia i dojazdy, nasadzenia zieleni oraz montaż ławek.

p.jag