Owsiana tortilla z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską

Owsiana tortilla z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską

Kocham kuchnię włoską! Oleje, oliwy, rukola, szynki dojrzewające, sery i wiele innych rzeczy! Tak mocno chciało mi się pizzy, że postanowiłam zrobić coś podobnego i połączyć meksykańsko-polską tortillę oraz włoskie dodatki! Spróbujcie, a nie pożałujecie, a w dodatku będzie to fajna alternatywa na przykład na przykład na romantyczną kolację.

Składniki:

– 150 g mąki owsianej

– 100 g mąki ziemniaczanej

–3/4 łyżeczki soli himalajskiej

– 1 i 1/2 szklanki gorącej wody

Do mąki i soli powoli dodawać ciepłą wodę, mieszając ciasto. Następnie dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Uformuj kulki i odstaw na 3 minutki.

Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na suchej patelni, z obu stron około 1-2 minuty.

Na placki skrój i zblenduj pomidor z bazylią i solą himalajską. Przykryj rukolą i dodaj szynkę parmeńską. Całość posyp parmazanem i pomidorkami koktajlowymi. Można zwinąć tortillę lub przykryć drugą.

Izabela Mencel