Regionalny smak przyprawiony humorem

Regionalny smak przyprawiony humorem

Kolejna edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne zbliża się wielkimi krokami. Już po raz czwarty w marcu, myślenicka szkoła będzie gościć rywalizujące ze sobą drużyny z całej Europy, które z tradycyjnych produktów Małopolski wydobędą niepowtarzalny i często daleki od tradycyjnego smak

Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczestnicy mają okazję do rozwijania swoich zainteresowań zawodowych, pobudzania kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności. Wszystko to oczywiście w duchu mobilizującego współzawodnictwa.

Atrakcyjna formuła konkursu, profesjonalne jury i wartościowe nagrody od początku istnienia konkursu przyciągają zainteresowanych z różnych regionów Polski i Europy. Tematem przewodnim IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne jest fasola - „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”.

Dlaczego Piękny Jaś?

Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.

W Dolinie Dunajca panują doskonałe warunki naturalne do uprawy Pięknego Jasia: plantacje położone są dość nisko, dzięki temu pola osłonięte są od wiatru, na który roślina jest bardzo wrażliwa. Ich usytuowanie na madach rzecznych również jest korzystne dla tego gatunku - ze względu na zawartość składników przyswajalnych (przede wszystkim magnezu), odczyn gleby i ilości opadów. Do tego trzeba oczywiście dodać umiejętności producentów z doliny, za którymi stoi wiedza i doświadczenie wielu pokoleń.

Anna Ambroży