Szarpaniec wigilijny z kapustą i grzybami

Szarpaniec wigilijny z kapustą i grzybami

Według przepisu Pauliny Sroki - mieszkanki Głogoczowa i członkini Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Głogoczowa od 10 lat. Aktywna zawodowo mama trójki dzieci, wielbicielka gotowania i pieczenia szybkiego, ale z efektem „wow”. Jej potrawy regularnie pieszczą podniebienia kolegów i koleżanek nie tylko ze SWIG, ale również mieszkańców Głogoczowa aktywnie przychodzących na dedykowane im spotkania.

Składniki:

farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 150 g grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • kminek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko

Suszone grzyby moczymy przez co najmniej 2 godziny, cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojonymi grzybami oraz ugotowaną, posiekaną kiszoną kapustą. Gotowy farsz doprawiamy do smaku.

Z podanych składników (oprócz jajka) zagniatamy ciasto. Wałkujemy na 2 cm placek, na całej długości wykładamy farsz z kapusty i grzybów, zwijamy jak na roladę. Następnie roladę kroimy na kilkucentymetrowe kromeczki i układamy w tortownicy farszem do góry, zaczynając od środka w kierunku brzegów. Gotowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w 180oC przez ok. 40 min. Po upieczeniu nie kroimy, tylko podajemy w całości na stół i odrywamy/szarpiemy po kawałku kromeczki. Doskonały jako dodatek do barszczu czerwonego.

Farsz z kapusty można zastąpić makiem, powidłami, gęstą marmoladą.