Warstwowe, domowe lody bez cukru

Warstwowe, domowe lody bez cukru

Izabela Mencel

Dni coraz cieplejsze, a więc najwyższy czas na przepyszne, domowe lody. Rewelacyjny deser, który w taką słoneczną pogodę, jaką mamy za oknem będzie idealny. Szybko i łatwo można zrobić coś, co podbije wasze podniebienia!

Składniki:

– mleczko kokosowe (puszka)

– ksylitol (3 łyżki)

– kakao (płaska łyżka)

– ekstrakt waniliowy

– maliny

1. Maliny świeże lub mrożone rozpuść w garnuszku z łyżką ksylitolu. Mleczko kokosowe rozmieszaj i podziel na pół . Przelej do dwóch rondelków. Każdy z nich połóż na gazie. W jednym zmieszaj połowę mleczka, łyżkę ksylitolu oraz kakao. W drugim mleczko, łyżkę ksylitolu i kilka kropel ekstraktu z wanilii.

2. Teraz szykujemy formy do lodów. Układamy na dno maliny – wkładamy do zamrażarki na 30 min. Po 30 minutach dajemy kolejną warstwę – waniliową . Wkładamy znowu do lodówki na pół godziny. Następnie wlewamy warstwę kakaową i wtedy już wkładamy zatyczkę z patyczkiem i mrozimy całość naszych lodów.

Smacznego!