Cudze chwalicie, swego nie znacie

Gmina 22 listopada 2022 Wydanie 44/2022
Cudze chwalicie, swego nie znacie

Na początku listopada, Fundacja Owocna zorganizowała drugą edycję Dnia Produktu Polskiego skupiając się tym razem na rolnictwie.

Dzień Produktu Polskiego to wydarzenie promujące to, co polskie, dobre, lokalne, organizowane w ramach projektu „Rozkwitaj Polsko” dbającego o pielęgnowanie polskich, lokalnych rzeczy. Pomysłodawczynią jest Dominika Hudaszek, nauczycielka ze Szkoły Podstawowej w Bysinie, która chciała stworzyć alternatywę dla tradycyjnych listopadowych akademii patriotycznych. Zależało jej na tym, by młodzież zobaczyła jak wygląda współczesny patriotyzm i aby mieli poczucie wpływu na otaczającą ich rzeczywistość. Za cel postawiła sobie nauczenie dzieci i młodzież jak rozpoznawać polskie marki i odróżniać je od tych, które mają polskie nazwy, ale ich właścicielami są zagraniczne koncerny.

Podczas ubiegłorocznej edycji Dnia Produktu Polskiego był śpiew, muzyka gitarowa, film promujący lokalne dobra, wykłady ekspertów, polska literatura, gry planszowe, warsztaty, lokalni wystawcy, a wszystko po to, by zainspirować uczestników do wspierania tego, co polskie i lokalne.

W tym roku tematem przewodnim było polskie rolnictwo, podczas spotkania uczestnicy mogli posłuchać prelekcji m.in. o pszczelarstwie, sadownictwie, zdrowym odżywianiu i rolnictwie miejskim. Były również stoiska lokalnych firm, wystawa rękodzielników, atrakcje dla dzieci: kącik polskich gier i bajek oraz warsztaty rękodzielnicze. Do udziału w Dniu Produktu Polskiego i do Myślenickiego Ośrodka Kultury i Sportu, w którym się odbył organizatorki zaprosiły prelegentów (rolników i specjalistów z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach) oraz wystawców.

W ubiegłym roku do akcji zorganizowanej wraz z Fundacją Owocną przystąpiło dwanaście placówek szkolnych, które zorganizowały u siebie dzień Produktu Polskiego, a fundacja nagrodziła najlepsze trzy (SP w Zasani, SP w Zawadzie i Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Myślenicach), a dziewięć wyróżniła.

Także w tym roku Fundacja zaprasza szkoły do włączenia się w promowanie polskich produktów poprzez udział w konkursie na zorganizowanie Dnia Produktu Polskiego. Tym razem naszym celem jest promowanie zdrowej żywności, którą możemy kupić od lokalnych producentów, albo wyhodować sami. Jedną z nagród w tegorocznej edycji konkursu jest wyjazd do Ekomuzeum Bogdanówka, gdzie Andrzej Słonina regionalista, artysta, rzeźbiarz i nauczyciel przeprowadzi żywą lekcję historii pt. „Cztery Poru Roku u Kliszczaków”, to będzie znakomita okazja by poznać tradycję, kulturę a może nawet kuchnię górali Kliszczaków. Konkurs trwa do końca listopada, a laureatów poznamy 8 stycznia.