Dawnych Wspomnień Czar - z kolekcji Jana Koczwary

Ten dzień okazał się wyjątkowo smakowity. W Karczmie Na Zbóju usytuowanej na dobczyckim wzgórzu zamkowym odbył się w 1973 roku „I powiatowy konkurs na tradycyjną potrawę i ludowe pieczywo”. Organizatorzy konkursu uznali, że tradycyjne potrawy pojawiają się na wiejskich stołach coraz rzadziej. Coraz mniej gospodyń pamięta stare, ludowe przepisy wypieku ciasta i pieczywa; przyrządzania np. kwaśnicy, sapki, Bryjki, zaczepki, zacierki na mleku lub na wodzie, czy polewki z suszonych owoców. A przecież niektóre z nich mogłyby z powodzeniem wzmocnić jadłospisy wielu placówek gastronomicznych funkcjonujących wówczas pod szyldem Gminnych Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” czy też myślenickiej PSS „Społem”. Konkursowe potrawy – jak się okazało – były nie tylko oryginalne i urozmaicone. Były wyjątkowo smaczne, a nawet przesmaczne. Taką opinię wydali wtedy nie tylko członkowie jury. Konkursowym jadłem delektowali się także liczni przedstawiciele funkcjonujących w owym czasie organizacji społecznych i samorządowych, instytucji kultury Dobczyc, Myślenic i sąsiadujących miejscowości. Co więcej konkursowymi potrawami i pieczywem rozsmakowali się goście specjalni – m.in. wybitny polski etnograf, redaktor naukowy „Monografii powiatu myślenickiego” prof. dr Roman Reinfuss oraz szefowa Muzeum w Rabce – Maria Lechowska-Bujak. Wśród smakoszy–konsumentów tradycyjnego jadła znaleźli się wówczas m.in. Janina Kałużna – kierownik Referatu Kultury Prezydium Powiatowej Rady Narodowej, Józef Bałuk – kierownik Powiatowej Biblioteki Publicznej w Myślenicach oraz gospodarz dobczyckiego zamku – Władysław Kowalski. Wiemy, że przy innym stole zasiadali np. członkowie kapeli ludowej Zespołu pieśni i Tańca „Elegia” i uświetniająca kuchenne specjały dowcipnym słowem niezastąpiona w tym fachu laureatka kilku konkursów gawędziarzy ludowych – Barbara Madejowicz ze Skomielnej Białej.