Jak wyjąć rybę spod lodu?

Sport 18 lutego 2016 Wydanie 6/2016
Jak wyjąć rybę spod lodu?
Najważniejszy jest dobór miejsca połowu i wywiercenie otworu

Na osieczańskich stawach odbyły się Mistrzostwa PZW Myślenice w wędkarstwie podlodowym - pierwsze z cyklu zawodów o Grand Prix myślenickiego koła

Sędziowała para sędziów, Jan Faron i Mariusz Szlachetka. Grubość pokrywy lodowej przekroczyła 15 cm, spełniony został więc podstawowy warunek bezpieczeństwa. Do rywalizacji przystąpiło 16 zawodników, a całe zawody składały się z jednej, czterogodzinnej tury.

Cała tajemnica w tego typu zawodach tkwi jak zwykle w szczegółach: najważniejszy jest dobór miejsca połowu i wywiercenie otworu; należy to zrobić jak najciszej, tak by nie spłoszyć ryb. Po wywierceniu można zacząć nęcić, oczywiście ilość zanęty jest ściśle określona w przepisach. Na koniec zostaje tylko dobrać odpowiednią przynętę i łowić.

Wyniki nie były może zbyt imponujące, ale za to prawie każdy uczestnik zaliczył zawody: 1 miejsce i tytuł mistrza koła PZW Myślenice w wędkarstwie podlodowym na 2016 rok, łowiąc 565 gramów ryb zdobył Wiesław Żądło, pierwszym wicemistrz (450g) został Łukasz Ostafin, drugim (410g) Piotr Mielczarek.

Kolejne miejsca zajęli: 4m. - 230g Edward Kusek, 5m. - 120g Paweł Szlósarczyk, 6m. - 80g Marian Masełko, 7m. - 80g Stanisław Rusek, 8m. - 50g Kazimierz Rusek, 9m. - 45g Stanisław Wróbel, 10m. - 40g Józef Kruczek, 11m. - 20g Stanisław Matoga, 12m. - 15g Stanisław Kantor, 13m. - 5g Bogdan Murzyn.

Łupem wędkarzy padły głównie drobne płocie i okonie, ale trafiło się również kilka dorodnych leszczy i krąpi; wszystkie złowione ryby, zaraz po zważeniu wróciły do wody. Po zawodach pysznościami z grilla częstował Jan Ścibor.