Krem z soczewicy

Ludzie z pasją 6 października 2020 Wydanie 37/2020
Krem z soczewicy

W tym szczególnym okresie, gdy częściej siedzimy w domach, można pomyśleć o gotowaniu, bo w końcu znajdujemy czas na to, by poeksperymentować w kuchni. Mnie zainspirował ostatnio kolega z pracy, który przedstawił pyszny przepis na zupę z soczewicy. Trochę zmodyfikowałam i powstał mój krem z soczewicy, który będzie gościł u nas w domu teraz bardzo często.

Składniki:

– łyżka oliwy z oliwek

– dwa ząbki czosnku

– cebula

– dwa małe ziemniaki

– świeża kolendra

– świeża bazylia

– pieprz czarny

– pieprz cayenne

– sól

– marchew

– kawałek pora

– kawałek selera

– soczewica czerwona 150 g

– jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na parę godzin. Odlewamy wodę i zaczynamy gotować zupę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, kroimy ziemniaka cebulę i czosnek na talarki i podsmażamy delikatnie aż do zarumienienia.

Dolewamy do zarumienionych warzyw 2 litry wody i dodajemy pozostałe warzywa i zioła. Wsypujemy soczewicę wcześniej odmoczoną.

Gotujemy zupę przez 1,5 h do momentu aż warzywa będą miękkie.

Wszystko razem blendujemy i na koniec dodajemy kapkę jogurtu naturalnego.