Niskokaloryczne brownie bez mąki
Niskokaloryczne brownie to hit, tym bardziej, że można go zrobić w szybkiej wersji. Ciasto to bardzo często przemycam do moich diet, ponieważ nie tylko jest ekspresowe w wykonaniu, ale również dobrze smakuje i może zastąpić słodycze! Podstawą jest tutaj czerwona konserwowa fasola i banany co sprawia, że ciasto ma konsystencje idealnego murzynka, a jest bez dodatku mąki.
Składniki:
-2 puszki czerwonej fasoli (trzeba dobrze wypłukać)
-2 banany
-3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
– łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jaja
-3 łyżki kakao
-odrobina oleju do wysmarowania blachy (u mnie okrągła tortownica)
Przygotowanie:
Otwieramy puszki fasoli i wysypujemy na sitko. Płuczmy fasolę i przekładamy do miski. Dodajemy jaja i banany, miksujemy. Następnie po kolei dodajemy resztę składników, ciągle miksując blenderem. Jeśli masa już będzie gładka przelewamy ją do okrągłej, nasmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Można na górę posypać zmielony na pył erytrytol lub ksylitol. Ja czasem daję też czekoladę gorzką.
Jeden kawałek mojego ciasta ma tylko 159 kcal! Smacznego!