Nowości Biblioteki Publicznej. Wsparcie żywieniowe w chorobie

Kultura 7 czerwca 2022 Wydanie 21/2022
Nowości Biblioteki Publicznej. Wsparcie żywieniowe
w chorobie

Terapia onkologiczna może przyczyniać się do ograniczenia spożywania posiłków, zaburzeń wchłaniania, metabolizmu, co znacząco wpływa na pogorszenie stanu odżywienia chorych. Poradnictwo dietetyczne u chorych onkologicznych jest najprostszą i najtańszą metodą na poprawę i utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia, a właściwa pomoc dietetyczna jest integralną częścią leczenia systemowego. Dlatego to kompendium może być wsparciem w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z chorobą nowotworową. Polecane jest także studentom medycyny i dietetyki.

Publikacja w 2021 roku została wyróżniona Nagrodą Zespołową I stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – prof. dr. hab. Michała Zasady.

Książka dostępna w Czytelni Naukowej, na miejscu lub do wypożyczenia.

Żywienie w chorobach nowotworowych , redakcja naukowa: Joanna Gromadzka-Ostrowska, Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Warszawa, PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2022.