Owsiana tarta czekoladowa z gruszkami

Owsiana tarta czekoladowa z gruszkami

Wychodzę z założenia, że zdrowe jest to, co najmniej przetworzone, dlatego słodycze robię sobie sama. Jako, że jestem absolutnym przeciwnikiem cukru stworzyłam pyszną czekoladową tartę na bazie ksylitolu i mąki owsianej. Obalam mit, że jeśli coś nie ma cukru, to musi być niedobre!

Składniki:

Spód:

– 180 g mąki owsianej

– 100 g oleju kokosowego

– jedno żółtko jaja

– 2 łyżki kakao

– pół szklanki ksylitolu

– 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą w misce do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie ugniecione ciasto formujemy na kształt kuli, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po upływie czasu wyciągamy ciasto i wbijamy w formę do tarty nasmarowaną olejem kokosowym. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut i zostawiamy do ostudzenia.

Masa:

- 2 puszki mleczka kokosowego (tylko stała część, dlatego najlepiej wstawić je dużo wcześniej do lodówki – mi pasuje tutaj mleczko z Lidla, bo doskonale się rozwarstwia na wodę i część stałą)

– dwie łyżki ksylitolu

– dwie miarki odżywki białkowej czekolada lub orzech lub opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

– 2 łyżki kakao

– kilka kostek gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao

Sposób przygotowania: Z mleczka pozyskujemy część stałą i wkładamy ją do miski. Do tego wsypujemy resztę składników oprócz czekolady i blendujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy na malutkie kosteczki i dosypujemy do masy, mieszając łyżką.

Wierzch:

– dwie kostki czekolady gorzkiej

– 3 gruszki

– 3 łyżki ksylitolu

– pól szklanki wody

– sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania: Gruszki kroimy na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne. Polewamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy wodę, dodajemy ksylitol doprowadzamy do zagotowania i dodajemy do tego ćwiartki gruszek. Gruszki dusimy w syropie jednak uważamy aby nie robić tego zbyt długo, bo się rozpadną.

Gdy gruszki będą już bardzo miękkie wyciągamy z syropu i pozostawiamy do ostudzenia.

Całość łączymy ze sobą: na spód wylewamy masę, na masę kładziemy gruszki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki.