Pierwsza lodówka społeczna w Myślenicach otwarta

Miasto 3 stycznia 2024 Wydanie 1/2024
Pierwsza lodówka społeczna
w Myślenicach otwarta

Na chwilę przed świętami w Myślenicach stanęła pierwsza tzw. lodówka społeczna. Postawiono ją z myślą o osobach potrzebujących i o tym, żeby przeciwdziałać marnowaniu żywności. Czas był nieprzypadkowy, bo szczególnie po świętach w śmietnikach ląduje bardzo dużo jedzenia, które przygotowaliśmy na świąteczne stoły a którego nie zdołaliśmy zjeść. Dzielić się tym co mamy, ale też tym co możemy uchronić przed zepsuciem lub wyrzuceniem warto nie tylko od święta i po świętach. Dlatego jeżeli pomysł się przyjmie Centrum Usług Społecznych i gmina nie wykluczają, że na tej jednej lodówce w centrum miasta się skończy.

- To miejsce, które nie tylko zapełni brzuchy, ale również rozszerzy serca i umocni więzi społeczności. Wierzymy, że ta inicjatywa przyniesie wiele radości i wsparcia dla potrzebujących. Zachęcamy wszystkich mieszkańców do korzystania z tej cudownej inicjatywy oraz do dzielenia się tym, co mają, abyśmy mogli razem uczynić nasze miasto jeszcze bardziej wspierającym i zjednoczonym miejscem – mówiła przy okazji oddania lodówki do użytku Małgorzata Aleksandrowicz, dyrektor CUS w Myślenicach.

Jak potrzebna to inicjatywa świadczą dane Banków Żywności. W ich raporcie „Nie marnuj jedzenia 2023” można znaleźć informację, że w Polsce rocznie marnuje się blisko 5 ton jedzenia. Na tyle oszacowali jego ilość badacze w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności). Ta liczba odnosi się do całego łańcucha produkcji, ale to ostatnie ogniwo tego łańcucha, czyli konsumenci odpowiadają za marnowanie ponad połowy całej marnowanej żywności. W śmietnikach najczęściej lądują pieczywo, wędliny, owoce i warzywa, ale nie tylko one.

- W myśl słów „dziel się i częstuj”, jeśli ktoś ma za dużo jedzenia, wkłada je do lodówki, a jeśli go potrzebuje może je pobrać z niej – zachęca burmistrz Jarosław Szlachetka.

Pierwszymi produktami zapełnili lodówkę właśnie on i dyrektor CUS.

Urządzenie jest cały czas dostępne i otwarte. Można w nim zostawiać żywność i oczywiście można, a nawet należy ją stamtąd brać. O tym, że wieść o lodówce rozeszła się szybko, świadczy to, że już następnego dnia włożonych tam pierwszego dnia produktów nie było. Za to pojawiły się nowe. W święta i po nich lodówka nie świeciła pustkami. Wręcz przeciwnie, były w niej wędliny, ciasta, sałatki i inne wyroby.

Miejsce, w którym stoi lodówka nie jest przypadkowe, a znajduje się ona na tyłach kamienicy Obońskich, w której mieści się Centrum Aktywności Lokalnej, a pomysł na lodówkę społeczną, jak mówiła Małgorzata Aleksandrowicz, był tak samo pomysłem władz gminy, co i mieszkańców, którzy dzielili się nim z pracownikami CAL.

Jednak ta lokalizacja, inaczej niż sam pomysł na lodówkę, nie wszystkim przypadła do gustu, głównie ze względu na sąsiedztwo miejskich szaletów. Ci, którzy bronią tej lokalizacji wskazują na to, że miejsce jest łatwo dostępne, a zarazem nie rzucające się w oczy, a bliskość CAL pozwala na to, aby jego pracownicy na bieżąco monitorowali lodówkę i np. wyrzucali przeterminowane produkty, które w niej się znajdują.

Jednocześnie w CUS słyszymy, że ta lokalizacja wcale nie musi być ostateczną i jeśli okaże się, że się nie sprawdziła, lodówka może trafić w inne miejsce.

Na lodówce umieszczono kilka zasad, jakich powinniśmy się trzymać (zamieszczamy je też poniżej):

Co można przynieść?

  • produkty oryginalnie zapakowane
  • produkty napoczęte, starannie zapakowane
  • wyroby własne w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. ciasta, zupy, sałatki z naklejoną datą przygotowania i opisem potrawy

Tego nie zostawiaj:

  • surowego mięsa
  • dań zawierających surowe jaja
  • wyrobów z niepasteryzowanego mleka
  • otwartych puszek lub słoików
  • produktów, które wymagają warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką dłużej, niż 30 min.
  • produktów z przekroczonym terminem ważności („Należy spożyć do…”)
  • produktów z oznakami popsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, wydętym wieczkiem
  • produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi
  • alkoholu ani żadnych środków odurzających

Zostaw porządek w lodówce społecznej.

Naklej kartkę z datą przyniesienia jedzenia.

Sprawdź, czy jedzenie jest dobrze zapakowane!

Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, smaku, informacji na opakowaniu.

Weź tylko tyle, ile potrzebujesz