Przepis na ramen

Przepis na ramen

Ostatnio robiłam japońską zupę ramen. Bardzo wiele osób pytało mnie o przepis, zatem postanowiłam go udostępnić. Mi ta zupa bardzo smakuje i jest idealna na miłą kolację z przyjaciółką, czy na poczęstowanie gości, czymś innym niż rosół z makaronem. Czy jest z nią dużo roboty? Sami oceńcie, ale naprawdę warto spróbować ją zrobić i przekonać się, że nie jest to takie trudne. Oczywiście ten ramen jest z mojej inwencji i ja zbierałam smaki w różnych restauracjach i wymyśliłam taki swój, który najbardziej mi odpowiada, ale każdy może go zrobić według własnych smaków.

Zobaczcie przepis:

Składniki:

- bulion wołowo-drobiowy ( ja gotowałam warzywa, mięso wołowe + kurczaka przez 4 h na wolnym ogniu z warzywami i przyprawami)

- 4 plasterki imbiru świeżego

- makaron ramen

- szpinak baby 100 g

- olej sezamowy 10 g

- czosnek 2 ząbki

- sos sojowy 20 g do marynaty mięsa i 30 g do rosołu

- ocet ryżowy

- wodorosty nori lub wakame

- jajko ugotowane na twardo

- kukurydza konserwowa

- na końcu do posypania sezam i cebulka zielona

 Izabela Mencel