Sezonowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Sezonowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa jest doskonałą alternatywą posiłku chroniącego naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Nie ma nic lepszego jak sezonowe warzywa i owoce, a w tym okresie możemy liczyć praktycznie tylko na dynię. Na rozgrzewkę w chłodniejsze dni ta zupa sprawdzi się idealnie, a dodatkowo będzie idealną opcją na zbilansowanie w swojej diecie witamin i minerałów.

Składniki:

- dwa ziemniaki

- 1,5 szklanki puree z dyni

- 2 Ząbki czosnku

- cebula

- łyżka oliwy

- marchew

- pietruszka

- plaster selera

- lubczyk

- mleczko kokosowe 75 ml.

- starta łyżeczka imbiru

- ser cheddar

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmaż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w duża kostkę ziemniaki. Następnie dolej wody. Wrzuć do wody obraną marchew i pietruszkę oraz seler i lubczyk. Dodaj puree z dyni i dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, papryką wędzoną i ostrą. Na koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i starty imbir. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj na krem. Posyp startym serem i podawaj z grzankami.

Taka zupka w okresie jesienno-zimowym ma bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmy. W okresie, gdy nie ma sezonowych owoców musimy szukać naturalnych witamin na przykład w dyni, ponieważ rosnąc w Polsce nie jest przetworzona i naszpikowana substancjami chemicznymi.

Izabela Mencel