Sałatka rybna z galaretką

Sałatka rybna z galaretką

Według przepisu Moniki Kobus - rodowitej mieszkanki Głogoczowa, związanej ze Stowarzyszeniem Wspierania Inicjatyw Głogoczowa od samego początku aktywnej zawodowo mamy trójki dzieci.

Świadoma ilości przepisów dostępnych w internecie, najchętniej otwiera serce do kulinarnych przygód po spotkaniach połączonych z degustacją smakołyków przygotowanych przez członków prowadzonego przez nią stowarzyszenia. Na spotkanie karnawałowo-świąteczne SWIG przygotuje sałatkę, skomponowaną niczym samo stowarzyszenie, wiele różnych, uzupełniających się nawzajem składników, które połączone razem stanowią coś wyjątkowego.

Składniki:
40 dag gotowanej ryby (dorsza, szczupaka, łososia)
2 duże winne jabłka
cebula
3 jaja ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
mały seler
po 3 łyżki ostrego majonezu i jogurtu naturalnego
półtorej szklanki soku pomidorowego
łyżeczka startego chrzanu
15 g żelatyny
sól, pieprz

Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. Wymieszać z sokiem pomidorowym, dodać chrzan, przyprawić solą i pieprzem. Wlać do salaterki, wstawić do lodówki. Rybę starannie oczyścić z ości. Pokroić na niewielkie kawałki. Seler umyć, obrać, ugotować, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Jaja również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Galaretkę wyjąć z lodówki pokroić w dużą kostkę, ułożyć na sałatce (lub dookoła).

Polać sałatkę majonezem wymieszanym z jogurtem i udekorować zieleniną.