Święta Wielkanocne tradycyjnie z ciastem
Już za kilka dni zasiądziemy do świątecznego stołu pełnego różnych potraw przygotowanych specjalnie na Wielkanoc. Oprócz barszczu białego, święconki, sałatek, wędlin czy jajek na sto sposobów, na naszym stole obowiązkowo pojawią się słodkości. Nieodzownym elementem, z którym kojarzymy te święta jest babka. Obowiązkowo muszą się również pojawić mazurki oraz inne klasyki typu makowiec czy sernik.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez ciast, ale nie każdy ma czas lub umiejętności, żeby wszystko samemu przygotować. Korzystamy więc z naszych lokalnych cukierni, które są pełne świątecznych smakołyków, a okres przedświąteczny to dla wielu cukierników czas bardzo intensywny. Żeby zrealizować wszystkie zamówienia, zdarza się, że u Sawickiego pracują też w nocy. Wynika to z ogromnej ilości zamówień, która w porównaniu do zwykłego sezonu jest nawet o 80% większa. Jak opowiada Dariusz Sawicki – Na święta wielkanocne pieczemy głównie babki drożdżowe, oprócz tego mazurki i makowce. Tak naprawdę trudno opisać gusta smakowe naszych mieszkańców. Wszystko zależy od wieku i upodobań, jedni wybiorą klasyczne ciasta typu, makowiec, sernik, a inni lubią eksperymentować, próbując nowych smaków.
Z pewnością w każdym domu pojawią się ciasta, dlatego ich autorom życzymy udanych wypieków a wszystkim cukiernikom – dużo sił i wytrwałości na ten przedświąteczny okres.