8 września: Święto pieczonego ziemniaka i korpiela
Jedną z tradycji polskiej wsi, na zakończenie wykopków, stały się rozpalane ogniska z pieczonym ziemniakiem, połączone ze śpiewem i wspólną zabawą. Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Pcimiu hołdując owej tradycji stał się organizatorem święta z ziemniakiem i korpielem w roli głównej.
Mieszkańcy Pcimia mają okazję do wspólnej zabawy przy ognisku, połączonej z degustacją pcimskich specjałów. Prawdziwym rarytasem obchodów są zapomniane już dziś korpiele, uprawiane kilkanaście lat temu niemal w całej Polsce, które z biegiem czasu zostały wyparte przez ziemniaki. Impreza jest okazją do przypomnienia korpieli, ich kulinarnej uniwersalności, ciekawego smaku i intrygującego zapachu. Atrakcją są konkursy na najciekawszą rzeźbę z ziemniaka oraz najdłuższą obierkę. Można nie tylko podziwiać, ale i zakupić rękodzieła Koła Gospodyń Wiejskich, jak również zachwycać się pracami naszych regionalnych artystów. Święcie towarzyszą występy zespołów oraz wspólne tańce i przyśpiewki z członkami Zespołu Regionalnego PCIMIANIE