XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych

XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych
XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych

W hali widowiskowo-sportowej przy Zespole Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach 6 grudnia odbył się XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych ,,Choinka przy wigilijnym stole”. Uroczystego otwarcia dokonał starosta myślenicki Józef Tomal, który objął również patronat nad konkursem

Licznie zgromadzonych gości przywitała Grażyna Pitala – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego, która przedstawiła również ideę, główne cele i przesłanie konkursu.  Z radością zwróciła uwagę na udział w przeglądzie szkół ponadgimnazjalnych, co stało się możliwe dzięki wsparciu starostwa powiatowego. Szkoły, w których uczniowie dopiero kształcą się w technikum żywienia i usług gastronomicznych, mogą i to – jak się potem okazało – bardzo skutecznie stawać w szranki z doświadczonymi gospodyniami.

Starosta Józef Tomal podziękował organizatorom i gospodyniom za kultywowanie i pielęgnowanie tradycji świątecznych. Zaapelował do wszystkich, w związku ze zbliżającym się pięknym czasem Świąt Bożego Narodzenia o pojednanie i przebaczanie sobie. Na ręce dyrektora Zespołu Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach Jerzego Cachla – gospodarza imprezy, złożył podziękowania za udostępnienie hali sportowej i pomoc w organizacji konkursu.

Głos zabrał również Zbigniew Tomaszek – zastępca dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

W imprezie wzięły udział: Koła Gospodyń Wiejskich w Brzączowicach, Glichowie, Stowarzyszenie Przyjaciół Zakliczyna, Koło Górne Przedmieście, Biertowice, Porębia, Zespół Regionalny „Cyrniawa” z Krzeczowa, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych wsi Krzczonów, Koło Gospodyń Wiejskich z Pcimia i z Komornik.

W konkursie rywalizowały również dwie szkoły ponadgimnazjalne mające sprawdzone tradycje gastronomiczne: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubniu i Zespół Szkół im. A.Średniawskiego w Myślenicach.

Konkurs doskonale prezentuje miejscowe tradycje kulinarne i obyczaje związane z wieczerzą wigilijną. Stoły uginały się od tradycyjnych potraw wigilijnych: żurów z ziemniakami, barszczu z uszkami, zupy grzybowej, pierogów, klusek z makiem, karpi, śledzi, kompotów i nalewek, chleba wiejskiego, ciasta i ciasteczek oraz wielu innych wyśmienitych potraw.

W tym roku już kilka grup, oprócz dorosłych uczestników, przywiozło z sobą najmłodszych. Dzieci w sposób barwny i niezwykle wzruszający wykonywały kolędy podkreślające zbliżający okres Świąt Bożego Narodzenia. Dzień św. Mikołaja, ogromna ilość potraw wigilijnych, kolędy wykonywane również przez licznie zgromadzoną publiczność oraz przystrojone ozdobami i słodyczami choinki przywołały bardzo świąteczny nastrój. Podziwiano pracowitość gospodyń i uczniów wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych oraz wartość kulturową eksponowanych potraw.

Oprócz licznie zgromadzonej publiczności piękne stoiska podziwiali oraz degustowali potrawy również obecni na konkursie – poseł Joanna Bobowska oraz przedstawiciele gmin powiatu: przewodniczący rady miejskiej Tomasz Wójtowicz, dyrektor Urzędu Miasta i Gminy Myślenice Mieczysław Kęsek, sekretarz Gminy Bronisław Poradzisz, burmistrz Sułkowic Piotr Pułka, wójt Sieprawia Tadeusz Pitala, wójt Lubnia Kazimierz Szczepaniec, wójt Tokarni Władysław Piaściak, wójt Raciechowic Marek Gabzdyl, Jarosław Szlachetka radny sejmiku małopolskiego, radni powiatowi i gminni oraz wiele osób istotnie zaangażowanych w życie społeczne i instytucjonalne. Wszyscy zgodnie podkreślali doskonały smak wszystkich potraw i ogrom serca i pracy włożony przez wszystkich uczestników konkursu.

Jury nie miało łatwego zadania, a pracowało w składzie: przewodnicząca Grażyna Pitala – kierownik Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego, Jerzy Cachel – dyrektor Zespołu Szkół w Myślenicach, radny miejski gminy Myślenice, Jan Marek Lenczowski – przewodniczący Rady Powiatu, prezes LGD „Turystyczna Podkowa”, Anna Rapacz - wiceprzewodnicząca Rady Powiatu, Renata Jawor – reprezentant Urzędu Miasta i Gminy Myślenice, Elżbieta Skóra – LGD „Między Dalinem i Gościbią”, Agnieszka Ochnicka – TZDR Myślenice.

Oceniano: regionalność, dbałość o tradycję, techniki zdobienia i wygląd choinki, regionalny i tradycyjny charakter potraw związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, sposób prezentacji ekspozycji. Zwycięzcą tegorocznego konkursu zostało Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie. Drugie miejsce przyznano Zespołowi Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach, a trzecie zajął Zespół Regionalny „Cyrniawa” z Krzeczowa. Przez wzgląd na bardzo wysoki poziom konkursu również wszystkie pozostałe grupy otrzymały wyróżnienia i nagrody.

Cenne nagrody ufundowały: Starostwo Powiatowe w Myślenicach, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Urząd Miasta i Gminy Myślenice, Stowarzyszenie LGD „Turystyczna Podkowa”, LGD „Między Dalinem i Gościbią”, Małopolski Bank Spółdzielczy w Wieliczce, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej. Ponadto urzędy miast i gmin powiatu myślenickiego dofinansowały udział kół i stowarzyszeń w konkursie.