Co na deser? Sylwia Bała poleca... bezy

13 marca 2018 Wydanie 10/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca... bezy

Częstym produktem „ubocznym” pieczenia są białka. Gdy dodamy do nich tylko jeden składnik, który znajduje sie raczej w każdym domu powstanie wspaniały i efektowny deser - beza. Wielkość i kształt jaki jej nadamy zależy tylko od nas

W zależności od sposobu przygotowania bezy są klasyfikowane na trzy rodzaje: włoska, szwajcarska i najczęściej ubijana - francuska. Beza włoska to ta, którą łączymy z syropem cukrowym. Beza szwajcarska to podgrzewane białko z cukrem w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia cukru i ubijanie. My zrobimy francuską. Dobrze jest zaopatrzyć się w worek cukierniczy z ozdobną końcówką, koszyczki są wówczas jednakowe i ładniejsze.

Składniki:
*3 białka
*140g cukru drobnego
*50g cukru pudru

Misa musi być absolutnie sucha, białka czyste (bez żółtka!) trzepaczki suche, a my cierpliwi. Białka ubijamy do momentu, aż będą białe, wtedy dodajemy kolejno po łyżce cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami (ok. 10 min.). Ubite białka powinny być sztywne i błyszczące. Bezę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką, na formę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy koszyczki bezowe. Suszymy w piekarniku 120 st. ok 1,5 godz.

Krem z czarnej porzeczki
*100g czarnej porzeczki
*2 łyżki cukru
*2 łyżki wody
*1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
*150g mascarpone
*250g śmietany 30% mocno schłodzonej

Porzeczki z cukrem podgrzać a następnie przetrzeć przez sitko. Mąkę ziemniaczaną i wodę wymieszać, połączyć z puree z czarnej porzeczki i zagotować. Ostudzić. Serek mascarpone zmieszać z puree porzeczkami mikserem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Ubitą śmietanę i mascarpone z porzeczką delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyszprycować krem na bezy.

Deser gotowy - smacznego!

Kontakt ze mną: www.facebook.com.pl/co.na.deser.zrobic