Co na deser? Sylwia Bała poleca ciasteczka w kształcie… jajek

20 marca 2018 Wydanie 11/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca ciasteczka w kształcie… jajek

Pyszne święta przed nami i wspaniała zabawa z malowaniem pisanek. Nie byłabym sobą gdybym nie zaproponowała słodkich, kruchych ciasteczek w kształcie… jajek, które ozdobimy lukrem królewskim w różnych kolorach

Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła zimnego
90g cukru pudru
1 jajo
2 żółtka
1 op. cukru waniliowego

Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo. Na ok. 2 godz. chłodzimy w lodówce zawinięte w folię. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z foremki jajeczka. Pieczemy w temp 180 stopni ok. 12 min. do zarumienienia się. Ciasteczka wyciągamy i studzimy na kratce.

Lukier królewski:

Uzyskujemy go z białek, cukru pudru i soku z cytryny poprzez ucieranie, a nie ubijanie. Dlatego ważna informacja dla posiadaczy mikseru planetarnego: należy użyć końcówki „K” do ucierania. Lukier można też ucierać ręcznie.

Skład:
95g białek
500g cukru pudru
25ml soku z cytryny

Białka cedzimy przez sito (musimy pozbyć się skrętek białkowych). Przesiać cukier puder. Sok z cytryny też cedzimy! Białka + cukier puder umieścić w misie i na wolnych obrotach ucierać przez ok. 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny (przecedzony) i wymieszać. Jeśli lukier królewski wydaje się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i wymieszać, jeśli zbyt płynny przesianego cukru pudru. Aby nasze słodkie pisanki były kolorowe użyjemy barwników spożywczych (ja polecam w żelu). Lukier królewski można przechowywać w lodówce do 5 dni szczelnie zamkniętym opakowaniu lub zafoliowany.

Warto zaopatrzyć się w worki cukiernicze z końcówkami (tylkami), które pomogą nam uzyskać na ciastku kruchym pożądany wzór. Życzę wspaniałej zabawy i smacznego kruchego jajka :-)

Kontakt ze mną