Gotowali pod okiem mistrza

Edukacja 1 października 2015 Wydanie 37/2015
Gotowali pod okiem mistrza
Gotowali pod okiem mistrza

Czym różni się słynne amerykańskie barbeque od grillowania i na czym polega tajemnica smacznych żeberek? Na te i wiele innych pytań podczas warsztatów eksperckich w Małopolskiej Szkole Gościnności odpowiadał Adam Bieńko

Warsztaty poprowadził Mistrz Polski BBQ Adam Bieńko, który nie tylko opowiadał o różnicach pomiędzy polskim grillem a amerykańskich barbeque, ale przede wszystkim pokazał jak przyrządzić żeberka, łososia z płatkami chilli i jak dobrze uwędzić pstrąga. A to wszystko na nietypowej, kilkumetrowej przyczepie - grillu oraz w szkolnej pracowni, który zjawił się przed budynkiem Małopolskiej Szkoły Gościnności na Zarabiu.

Cała grupa została podzielona na mniejsze podgrupy wykonujące inne zadania, a wszystko pod czujnym okiem mistrza. Na szkoleniu pojawiły się takie dania jak m.in.: łosoś marynowany w chili i soli morskiej wędzony na drewnie śliwy z sosem mango, burgery wołowe z jalapenio, żeberka marynowane w syropie klonowym, purre śliwkowym i coca-coli, polędwiczki wieprzowe i podudzia z kurczaka w ziołowej marynacie, a także słodko-pikantna karkówka BBQ.

Ciekawostką było przyrządzanie steka T-bon, którego cena za sztukę to prawie 50zł. Ponadto można było zobaczyć jak wędzi się pstrąga, filety z łososia, karkówkę, polędwiczkę wieprzową i schab.