Smacznie i po kliszczacku!

Region 10 września 2024 Wydanie 34/2024
Smacznie i po kliszczacku!

Zakończenie sezonu wakacyjnego od wielu lat kojarzone jest w gminie Pcim ze Świętem Pieczonego Ziemniaka i Korpiela, które odbywa się w Schronisku PTTK na Kudłaczach. Ta cykliczna impreza cieszy się popularnością nie tylko wśród mieszkańców Stróży, Pcimia i Trzebuni, ale również wśród przybywających z różnych miejsc Polski turystów.

- To rzeczywiście wyjątkowe święto, bo odbywa się w pięknych okolicznościach przyrody i w rodzinnej atmosferze. Ponadto jest pełne różnych atrakcji czekających na przybyłych gości, dlatego cieszę się, że rokrocznie mogę objąć nad nim patronat i być tutaj, razem z mieszkańcami - podsumowuje wójt gminy Pcim, Piotr Hajduk.

Atrakcji rzeczywiście nie brakowało, od przepysznej zupy i oczywiście ziemniaków oraz korpieli, przez konkursy m.in. na najdłuższe obierki z ziemniaków czy przetłumaczenie słów wywodzących się z gwary kliszczackiej, po występy i tańce przy regionalnej muzyce. O doznania artystyczne zadbały: Koła Gospodyń Wiejskich z terenu naszej gminy oraz zespoły Trzebunianie i Trzebuńskie Kliszczaki. Organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury i Sportu.

Było kolorowo, radośnie, tradycyjnie. Prócz wygranych nagród i zaspokojonego apetytu, goście z pewnością zabrali ze sobą zatem dobre wspomnienia, czekając na kolejnego „Ziemniaka”.

Alicja Dzierżęga