Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela – Schronisko na Kudłaczach w Pcimiu
Jedną z wielu tradycji polskiej wsi na zakończenie wykopków, było rozpalanie ognisk i wspólne pieczenie zebranych z pola ziemniaków, a w naszym regionie również korpieli. Było to swego rodzaju uroczyste zakończenie ciężkiej pracy i dobry powód do wspólnego biesiadowania połączonego ze śpiewem i wspólną zabawą.
Przez szacunek do tradycji, od 2011 roku, Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela rokrocznie obchodzone jest w gminie Pcim w pięknych okolicznościach przyrody i dzięki gościnności Schroniska PTTK na Kudłaczach.
W tym roku 18 września, niezmiennie przy Schronisku PTTK na Kudłaczach, obchodziliśmy Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela i pomimo kapryśnej pogody aura nie przeszkodziła we wspólnym świętowaniu. Mieszkańcy, turyści, goście oraz sympatycy naszej gminy i naszego święta mieli okazję do wspólnej zabawy przy ognisku, połączonej z degustacją regionalnych przysmaków pieczołowicie przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Prawdziwym rarytasem obchodów był zapomniany już dzisiaj korpiel, który jeszcze kilkanaście lat temu uprawiany był niemal w całej Polsce, a który z biegiem czasu został wyparty przez ziemniaka. Dlatego nasze święto to najlepsza okazja do przypomnienia korpieli, ich kulinarnej uniwersalności, ciekawego smaku i intrygującego zapachu. Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela to nie tylko wspólne biesiadowanie i degustacja pcimskich specjałów, ale również świetna zabawa połączona z konkursami między innymi na: najciekawszą rzeźbę z ziemniaka czy najdłuższą obierkę, a wszystko to przy występach zespołów regionalnych, wspólnych tańcach i przyśpiewkach w magicznym klimacie.
Katarzyna Błachut