Co na deser? Sylwia Bała poleca... sernik

6 marca 2018 Wydanie 9/2018
Co na deser? Sylwia Bała poleca... sernik

Słodycze kochamy chyba wszyscy, nawet ci, którzy się do tego nie przyznają. Tak! Jestem łasuchem i tego nie ukrywam! Zamiłowanie do pysznego jedzenia i pachnących wypieków wyniosłam z domu. Z ogromną pasja poszukuję nowych smaków i połączeń. W tej rubryce chcę podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na wypieki, które zaczarują Waszą kuchnię a piekarnik Was pokocha! Nie wspomnę o współdomownikach!

Propozycja na ten weekend to sernik, ale w słodko-słonej odsłonie

Spód pod sernik (średnica tortownicy 24cm):
*130g mąki pszennej
*50g masła
*100g masła orzechowego z drobinkami orzechów
*50g cukru pudru
*1 żółtko
*1 łyżka śmietany 18%
*2 szczypty soli

Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagnieść, rozwałkować na papierze przygotowanym w tortownicy i odstawić na 1 godz. do lodówki. Ciasto podpiec w piekarniku do złotego koloru. 180st/ 15 min

Masa serowa:

*500g twarogu (3x mielonego) lub z braku czasu twaróg gotowy
*500g serka mascarpone
*3 łyżki maki ziemniaczanej
*135g cukru kryształ
*1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
*1/3 szklanki śmietany 30%
*5 jaj (L)

Wszystkie składniki oprócz jaj dobrze wymieszać w mikserze na gładką masę. Jajka (w całości) dodawać pojedynczo, każde kolejno co 15 sekund. Nie mieszać za długo, żeby masa serowa się nie napowietrzyła.

Gdy spód pod sernik będzie podpieczony wylać masę serową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na 15 min. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 130 stopni na 1,5 godz. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić skarb serowy. Po ostygnięciu obkroić nożem przy rantach tortownicy.

Sernik można udekorować karmelem słonym ale również klasycznym cukrem pudrem. Bez dekoracji też zniknie na pewno. Smacznego!

Kontakt do mnie znajdziecie na facebook.com.pl/co.na.deser.zrobic